Personlig assistent

Arbeta som personlig assistent

Vill du jobba som personlig assistent? Som personlig assistent jobbar du med att göra livet lättare för någon med en funktionsnedsättning. Det som funktionsnedsättningen sätter stopp för, det som många tar för givet, det gör du som personlig assistent möjligt.

Vad gör en personlig assistent?

Arbetet som personlig assistent är varierat. Du gör det kunden vill göra, men som han eller hon inte klarar av på grund av funktionsnedsättningen. Det kan t ex handla om personlig hygien, hjälp med förflyttning, att äta, fritidsintressen eller arbeta. Som personlig assistent ingår du i en assistentgrupp där ni turas om att hjälpa kunden. Ni följer kunden i livet och din arbetsplats är där han eller hon befinner sig. Dina arbetsuppgifter som personlig assistent kan vara allt från sysslor i hemmet och hygien till att bistå kunden i arbetet och med fritidsintressen.

Arbetar en personlig assistent med vårduppgifter?

En del kunder har behov av hjälp med egenvård eller hemsjukvård. Det kan t ex handla om att ge medicin, kateter, injektioner och andra enklare moment. Inget av detta förväntas att du redan ska ha kunskap om, vi utbildar er inom området.

Vilken kompetens krävs för att bli personlig assistent?

Det är ett plus med utbildning och tidigare erfarenheter. Vi fäster däremot störst vikt vid dina egenskaper, personlighet och personkemi med kunden.. Som personlig assistent bör du vara lyhörd, flexibel, uppmärksam, tycka om människor och ha viljan att hjälpa andra.

Du kan läsa mer om personlig assistent på:
Assistanskolls hemsida, https://assistanskoll.se/Guider-Att-arbeta-som-personlig-assistent.html
www.kommunal.se/yrke/personlig-assistent